Catharsis Oak

VH18-011-0114
hannover
ori, 171cm, mustanruunikko (Ee/Aa)
syntynyt 14.04.2018 (3v: 14.05.2018, 8v: 14.10.2018)

kasvattaja Gestüt Silbereiche
omistaa leah (VRL-11523)
estepainotus, taso: 160cmei jalostuskäytössä
0 jälkeläistä

07/2018 KTK-II (73p)

Luonne

Sasu on sellainen äänitorvi, joka kiljaisee aina, kun se tulee trailerista ulos. Ei tarvitse kotiin saapumisistakaan ikinä ilmoittaa, kun ori tekee sen puolesta. Orin kanssa trailerista ulostautuessa saa muutenkin varoa varpaitaan ja muitakin ruumiinosiaan, sillä Sasu on vähän huithapeli ja tulee ulos miten sattuu. Kisapaikallakin se on hyvä saada heti hallintaan ja vaikka pienelle ympyrälle, ettei tule sivullisia uhreja. Koppiin sisäänmeno on sentään paljon rauhallisempaa ja hallittua. Tai no, kaikki sisäänmenot mihin tahansa ovat hallittuja, mutta joka paikasta — karsinasta, tarhasta, kentältä — Sasu tykkää tulla ulos edes pienellä ryminällä. Ja joskus äänitehosteilla.
     ’Young, wild and free’ on kyllä Sasun elämän motto: sitä pitää aina esimerkiksi taluttaessa muistuttaa, että hei jätkä sä olet kiinni. Ruunikko mielellään sinkoisi suuntaan jos toiseenkin heti, kun se näkee jotakin kiinnostavaa. Ketjunaru onkin ihan näppärä apuväline, sillä Sasu osaa olla välinpitämätön ja jättää ihmisen omaan arvoonsa roikkumaan narun toiseen päähän. Jos tällainen iso esteori on hallinnassa vain normaalilla narulla, siinä saa aika nopeasti maistella hiekkaa. Eipä siinä mitään, kyllä ketjunarunkin kanssa saa Sasua aina pyytää kulkemaan suoraa ja hitaammin (kun kaikilla ei ole viisi metriä pitkät askeleet …). Tammat varsinkin saa Sasun jalat ristiin ja äänitorven auki.
     Ruunikko on varmasti maanläheisin hevonen ikinä. Aina vähänkin märillä keleillä saa olla kuorimassa oria mutakerroksien alta tai viemässä loimia yhden käyttökerran jälkeen pesuun. Ei sen kyllä tarvitse sadekeli olla: ihan aurinkoisellakin kelillä Sasu tykkää maata hiekkakasassa ja paistatella lämmössä. Hoitamiseen kannattaakin varata aina vähän extraminuutteja ja pesuille melkein yksi päivä viikossa. Sasu jaksaa seistä vähän pidemmänkin hoitotuokion läpi ja pesukertoihin se on jo tottunut — arkipäivää semmoset jo on ! Ori on kuitenkin varmempi aina hoitaa käytävällä kaksin puolin kiinnitettynä, sillä vaikka se ei aina sitä muistaisikaan, se pääsee liikkumaan paljon vähemmän. Karsinassa ruunikko haluaa tutkia jokaisen nurkan aina uudelleen, koska on tylsää. Ruokakaan ei aina saa sen mielenkiintoa kiinnitettyä paikallaan pysymiseen.
     Sasu the Huithapeli on aina täpinöissään päästessään hommiin (varsinkin, jos kentällä sattuu olemaan esteitä), joten voi jo hyvin kuvitella, ettei se millään jaksaisi odottaa ratsastajan kyytiin nousua saatikka jalustimien säätöä. Sasu on hevonen, jota joutuu selkään päästessä ennemminkin pidättämään kuin pyytämään eteenpäin. Ori on herkkä varsinkin pohjeavulle, joten kannukset kannattaa jättää kokonaan pois — ilman niitäkin ruunikko voi reagoida pohkeeseen liian usein lisäämällä vauhtia. Sasun kanssa käytetään vähän vahvempaa kuolainta, jotta pidätteitä voi ottaa niin sanotusti normaalilla tavalla. Ori jää kuitenkin helposti suuhun kiinni, joten pidätteiden kanssa pitää olla nopea ja myödätä mahdollisimman nopeasti. Pelkkä vetäminen ei auta, sillä silloin ori kuuroutuu pidätyksille ja vain kaahottaa.
     Esteillä Sasu on energinen ja innostunut, joten pidätteiden pitää olla hallussa radalle mentäessä. Laukasta löytyy säätövaraa, mutta vakioasetuksilla ruunikko mielellään menee mahdollisimman kovaa. Sasu on vahva hyppääjä, minkä takia pienet ratsastajat voivat jäädä alakynteen isoissa hypyissä. Orilta saattaa päästä myös pukkia esteiden välissä, ja laukankin se voi nuorten hevosten tapaan vaihtaa pukin kautta. Joitakin pieniä hyppyaskelia saattaa tulla jos ori oikein innostuu, eikä halua kuunnella pidätteitä. Sasun kanssa yhteensopivalla ratsastajalla meno on siistiä ja suhteellisen hallittua (vaikka ei siltä näyttäisikään) sekä tarkkaa. Homma voi kyllä suoraan sanottua perkelöityä hyvin nopeasti, jos kontrollin menettää liian pitkäksi aikaa.
     Jos sanoisi, että maastossa Sasu on villi, samanaikaisesti sekä liioittelee että puhuu totta. Mikään hullupäinen kaahottaja ori ei ole (ellei sen anna olla), mutta tarpeeksi provosoituna jättää ratsastajan täysin huomiotta. Sasu nyt on vähän sellainen hämmentynyt lapsi, joten yksinään se ei oikein tajua pelätä mitään kovia ääniä tai epäilyttäviä hahmoja. Aremman kaverin kanssa se saattaa reagoida kaverin pelkoon ja tehdä jonkinlaisia kamikaze-liikkeitä tai lähteä pakoretkelle.

Sukuselvitys

isä Cold Blooded At
HANN m 173cm
KTK-I
ii. Coshlod
HANN m 174cm
iii. Rivesto Cashlod
iie. Gadlyna
ie. Born to Hula
HANN km 168cm
iei. Born to Fight
iee. Dancing Queen
emä Hilde v. Helmwald
HANN rnkm 170cm
KTK-II
ei. Heinrich von Elke
HANN rt 169cm, KTK-III, ERJ-I
eii. Arnold von Elke
eie. Brunhilde
ee. Heimlich Nera
HANN km 170cm, ERJ-I
eei. Abweichend
eee. Lustige K

Kilpailutulokset

Kilpailusijoitukset (00)

sija

Päiväkirja ja valmennukset

merkintä