Leimerton Caiféin

Perustiedot

VH18-029-0063
Irish Riding Pony (21,875%)
tamma, 148cm, rn tobiano (Ee/Aa/nT)
syntynyt 14.01.2018 (3v: 14.02.2018, 8v: 14.07.2018)

kasvattaja leah (VRL-11523)
omistaa leah (VRL-11523)


kenttä- ja estepainotus
taso: helppo, 110cm
00 KERJ, 00 ERJ

ei siitoskäytössä
0 jälkeläistä

Kentän reunalla mummot ja mammat pitävät kauhusta kankeina hatuistaan kiinni, kun laikkupeppuinen poni kiitää esteradalla kuin Formula 1 -kisoissa. Näpäkät, voimakkaat hypyt, korvat virtaviivaisesti asetettuna, selässä keikkuva määrätietoinen ratsastaja sekä ilopukitukset ratsukon ylittäessä maalilinjan. Pieni — tai no, poniskaalassa suuri — ja pippurinen irlantilaistamma on kuin kofeiini yliannostuksen saanut duracell-pupu, mutta silti valtavan söpö. Nimetty se on ainakin osuvasti: Caiféin, kofeiini irlanniksi.
     Kotikonnuilla Kaffena, Kaifena, Kahvipapuna, .. jne. tunnettu lehmäkuvioinen poninkoltiainen on säpäkkä, näpäkkä ja erittäin huvittava tapaus. Joillekin tamma saattaa vaikuttaa oikein kauhukakaralta, mutta itse en sitä sellaiseksi luokittelisi; Kaffella nyt vaan sattuu olemaan aina vähän liikaa energiaa, joka sen on pakko purkaa jollain tavalla. Valitettavasti se tapahtuu hyvin usein ihmisen kustannuksella, kun ensin niin söpösti kohti tarhaa kävelevää omistajaansa tapittava poni sinkautuu hurjaan pukkisarjaan heti, kun astuu tarhan portista sisään. Aina siihen tarvitaan hieman suostuttelua, että Kaffe antaa kiinni, mutta koko ajan homma helpottuu ja tamma nätisti ravaa luokse, kun on ensin vähän päästellyt höyryjään. Onhan se ihan hauskan näköinen, mutta nauru loppuu siihen, kun silmät näkevät sen kammottavan reiän joka jo upeasti ammottaa viime viikolla ostetussa loimessa.
     Hoitaminen on syyskeleillä yhtä tuskaa, sillä Kaffe on pitänyt huolen siitä, että jokainen tarhan mutalammikko on käyty tutkimassa — ihan jokaista karvaa myöten. Kauniin laikukas poni on enää vain harmaa, mudasta koostuva olento, joka pitäisi saada puhtaaksi siinä puolessa tunnissa ennen valmennuksen alkua. Siinä sitten miettii, että pitäisikö se seuraavalla kerralla tarhaan viedessä vain kääriä jätesäkkiin, ettei mutaa olisi joka paikassa ja ongelmia vähemmän. Noin yleisesti Kaffe on aika kärsimätön tapaus. Se on pienenä varmaan saanut salamasta iskun ja sen myötä ehtymättömät paristot. Tamman aivot kaipaavat koko ajan jotain virikettä, ja kun sitä ei ole tarjolla keskellä tallikäytävää kahteen riimunnaruun kiinni sidottuna, esittelee se hienoja steppiliikkeitään. Taluttaessakin Kaffe on aina reippaasti menossa eikä jaksa odotella hitaampia. Harvoin tamma yrittää tehdä mitään pahaa ihmiselle, mutta kun sen kärsivällisyys loppuu kokonaan, satulavyötä kiristetään tai mahanalusta harjataan, se luimii ja irvistelee, muttei yleensä pure tai edes näyki.
     Kaffe on potentiaalinen ja osaava kenttäponi, mutta jos suoritukset kaatuvat johonkin, niin ne ovat kouluosuudet, joihin tamman osaaminen riittää mutta kärsivällisyys ei. Kouluratsastus kun on Kaffen mielestä niin tylsäääää, sitä joudutaan treenaamaan kaikkein eniten. Perusasiat luonnistuvat hyvin, mutta kaikki koottua liikettä tai hitaampaa tempoa vaativat liikkeet, kuten peruutukset ja pohkeenväistö, testaavat tamman hermoja. Kun niitä jaksaa treenata ja takoa ponin päähän, että kyllä, ne pitää osata, niin kouluohjelmatkin sujuvat ihan hyvin.
     Esteillä Kaffen silmät taas oikein kiiluvat innostuksesta. Verryttelyssä on hyvä varmistaa jarrujen toimivuus, sillä ilman mitään kontrollia tamman innostus vain aiheuttaa esteiden läpi kaahottamista ilman minkäänlaista huolellisuutta tai tarkkuutta. Kaffe on varmajalkainen ja näppärä poni, jonka askelissa on säätövaraa vaikka muille jakaa: tamma soveltuu niin halliradoille kuin isoille ulkokentille, ja se parhaimmillaan kääntyy kuin kolikon päällä. Kaffe tarvitsee itselleen kuitenkin tietynlaisen määrätietoisen ratsastajan, joka vie ponia eikä ole ponin vietävänä. Tamma on parhaimmillaan aikaradoilla, mutta liika vauhti ja holtittomuus koituu aina kohtaloksi. Myös maastoesteradalla huolellisuus on kaiken A ja O. Kaffen ei saa myöskään antaa kaahottaa tuhatta ja sataa pidemmillä välimatkoilla, että se jaksaa koko radan loppuun. Innostuksissaan tamma voi helposti väsyttää itsensä, jolloin hypyt ovat huolittomia. Mitään erikoisesteitä, kentän laidalla liehuvia roskapusseja tai kovia ääniä Kaffe ei pelkää, joten se pärjää hyvin kilpailupaikoilla ja maastossa. Kilpailuissa tosin muihin hevosiin kannattaa pitää hyvä välimatka, ettei Kaffe yhtäkkiä ärsyynny ja mottaa kaviolla naamaan.

Sukuselvitys

isä Castlelyons Caife Cúrach
ISH (ID 50%) rn tobiano 170cm
ii. Eos
ISH (ID 50%) punarautias 170cm
iii. Escador xx
iie. Diane
ie. Irish Coffifeen
ISH (ID 50%) rn tobiano 169cm
iei. Flamingo
iee. Vienna Coffee
emä Roanoake Briony
BRP 43,75% ruunikko 145cm
ei. Cobblestead Barramundi
BRP 25% ruunikonkimo 148cm
eii. Fairfield Barricado
eie. Shepwood Jezabel
ee. Evesham Emira
BRP 62,5% ruunikko 147cm
eei. Yarmouth Silverado
eee. Sleaford Honeyway
iie. irish draught
iei. KWPN
iee. irish draught


eii. BRP 25%
eiii. Faakhir al Bahawal ox
eiie. Westlow Amazone BRP 50% (xx x conn)
eie. BRP 25%
eiei. Last Card Joe xx
eiee. Fallhaven Myrthe BRP 50% (nf x ox)
eei. BRP 75%
eeii. Aberedw Madawg (conn)
eeie. Deerhurst Bonita BRP 50% (xx x wB)
eee. BRP 50%
eeei. Newstead Opium BRP 50% (xx x exm)
eeee. Woodbridge Havanna BRP 50% (ox x wB)

Kilpailutulokset

29.05.2018 Nuorten kilpailupäiväStall Sjöholma, 50cm, sija 2/7
"Kirjavan ponin hyppyjä oli ilo katsella, sillä Kaffella vaikutti olevan sydän paikallaan mitä tulee hyppäämiseen. Ponilla oli valtava imu esteelle ja se eteni matalahkollakin radalla tomerasti ja innostuneesti. Toisinaan Faye sai toppuutella ratsunsa menoa, jotta tasapaino ei lähtisi horjumaan. Pidättelyistä huolimatta ratsastajalla oli läpi radan tasaisen kevyt ja huomaamaton ote. Jatkakaa kotona samaan malliin!"

Päiväkirja ja valmennukset

Info: Kaffe liittyy Cour de Lionin ja Cour des Îlesin henkilöihin, mutta asustaa Harmony Sporthorsesissa (kesäkuusta 2018), josta löytyy tarvittavat puitteet kenttäratsastukseen. Kaffen kanssa treenaa ja kilpailee Lean siskontyttö ja Adrianin pikkusisko, 14-vuotias Faye Hardi ja tarhakaverina toimii shettistamma Amelie.

05/2018 tilannekatsaus ja vesipedon koulutus
Tämän pienen rääpäleen koulutus alkaa olla kohta purkissa ! Fayelle ja Kaffelle ollaankin alettu jo etsimään tallipaikkaa, jotta kaksikko pääsisi kunnolla treenaamaan maastoesteillä. Kaffe täyttää ihanjuuri kuusi, mutta varsinainen kilpaileminen ollaan lykätty aloitettavaksi vasta, kun ikää on kahdeksan vuotta. Faye on kyllä päässyt hyvin tamman kanssa yhteistyöhön, ja ratsukko on startannut muutamia pikkuluokkia lähialueen estekilpailuissa. Pari raviohjelmaa ja helppo C -tasoista kouluohjelmaa on myös alla, ja ainakin toistaiseksi kilpailutilanteet on sujunut hyvin. Paitsi meinasi Kaffe kyllä motata yhtä superseurallista shetlanninponia estekisoissa, kun punainen rusetti oli unohtunut kotiin … hups.
      Kotipuolessa ollaan yritetty laitumelle kyhätä jos jonkinmoista risukasaa ja mieheke löysi yksi päivä metsästä kaatuneen puunrungon, josta se leikkeli kaksi tukkia. Kaffea on liinan päässä totutettu näihin luonnonmukaisiin esteisiin, jotka teeskentelevät esittävänsä maastoesteitä — meillä kun ei kotona sellaisia ole, niin joutuu vähän improvisoimaan (hyvä kun juuri ja juuri löytyy pieni tavallinen estekalusto !). Koska ollaan niin innostuneita tästä meidän omasta kenttäponista, käytiin ostamassa halvalla alemyynneistä iso lasten uima-allas, täytettiin se vedellä ja tungettiin Kaffe sinne. Poni oli vähän että “jaa, mitä hel- ?!¿” kun ekan kerran se yritettiin saada astumaan veteen ja meinasi sekä minut että Fayen kaataa kumoonkin (tai olis varmaan syliin hypännyt jos olis vielä varsa). Lopulta saatiin poni ojennukseen ja nythän siitä on tullut melkeen merihevonen, kun se kahlaaminen olikin niin kivaa ! On sitä meidän oman saaren rannassa ihan uitettukin, että kyllä siitä vielä vesipeto tehdään.

06/2018 ensimmäiset viikot Harmonyssä
Poni, tyttö ja kaikki heidän tavaransa on saatu viimeistä pahvilaatikkoa myöten onnellisesti perille Alankomaihin Harmony Sporthorsesiin. Kaikki essentials lähti jo parivaljakon mukana, mutta kun saatiin Amyltä vahvistukset siihen, kuinka paljon meillä on siellä päässä tilaa käytössä, voitiin lähettää loppujakin tavaroita. Pitäähän sitä jonkunlaista tavaratukikohtaa pitää Ranskanmaalla ja lähetellä niitä edes takaisin tarvittaessa.
      Kaffe sai muuton yhteydessä tarhakaverin. Mua suoraan sanottuna vähän pelotti, vaikka salaa haaveilin sille kaveria, että poninretale syö pahimmassa tapauksessa sen toisen elävältä. Onneksi Harmonystä löytyi shettistamma Amelie, joka on yhtä pirullinen kuin Kaffe itse. Fayen mukaan niistä on tullut kauhukaksikko, partners in crime, joka yhdessä taistelee tarhaan astuvaa ihmistä vastaan. Ponikuumeen takia olen kovaa vauhtia hankkimassa Fayelle toista ponia ja Kaffelle kaveria, joten katsotaan jos sekin saadaan Harmonyyn että millainen puolustuslinja kolmesta tarhakaverista oikein rakentuu ...
      Ratsastuspuolella Faye ja Kaffe ovat aloittaneet kunnon maastotreenit ranskalaisen valmentajansa, Leonien, kanssa, jolla sattui olemaan oma tukikohtansa Etelä-Hollannissa. Kaffe on kuulemma ollut innostunut ja vähän turhan hurja ensimmäisissä treeneissä, joten Fayen pitää yrittää löytää sen kanssa hieman rauhallisempi vaihde. Jotta Kaffen herkkä sielu ei rasittuisi liikaa, pidetään hyppykerrat toistaiseksi kahdessa kerrassa per viikko; kerran rataesteitä ja kerran maastoesteitä. Tarvittaessa voidaan lisätä yksi estetreeni jos Leonie katsoo sen tarpeelliseksi, ja kun ratsukko hieman kehittyy ja korkeutta voidaan nostaa niin kolmannen kerran voi ottaa useampana viikkona. Yksi vapaapäivä on ehdoton, ja jos hyppykertoja on viikossa kolme olen kehottanut Fayea jättämään koulutuuppauksista toisen pois ja lähtemään vaikka rentouttavalle maastolenkille. Kaffe on vielä kuitenkin nuori, joten emme haluaisi vähääkään ylirasittaa sitä.