Haras de

Languedoc-Béziers

Hardi Chevaux de Dressage

Eberhard

VH16-044-0011
holsteininhevonen
ori, 169cm, tummanrautias
syntynyt 01.11.2013
8v: 01.06.2015
maahantuonut Taciturn
omistaa Languedoc (VRL-11523)

11/20 KRJ-II
8 + 40 + 20 + 20 + 10 = 98

Eberhard tuli Valenwoodiin loppuvuodesta 2015 yhdessä orin Valentin II sekä tamman Maike kanssa. Nämä kaikki kolme lupaavaa holsteinnuorukaista pääsivätkin aloittelemaan kisauriaan kouluradoilla samoihin aikoihin. Ensimmäisenä tarvittavat sijoitukset kasaan saanut Eberhard oli tehnyt minuun vaikutuksen jo kisauransa alkumetreillä, sen liikkeet olivatkin aivan jotain muuta kuin kahden muun hevoskaverinsa. Ori nousikin hetimmiten minun suosikikseni, ja sen kanssa olen touhunnut kaikista eniten. Talliapulaiset ovatkin saaneet hoitaa enemmän muita hevosia, kun itse olen keskittynyt Eberhardiin. Kaikki mahdolliset jutut aina lannanluonnista koulukisojen humuun ja radan erinomaiseen suoritukseen satapäisen yleisön edessä ovat olleet todella upeita ja merkittäviä, kun minulla on saanut olla koko tämän matkan ajan vierelläni näin upea ja mahtava hevonen. Luonteeltaankin Eberhard vaan on niin täysi kymppi, etten voisi kuvitellakaan luopuvani tästä jo kisaeläköityneestä oriherrasta tässä vaiheessa. Se saakin toimittaa jalostusorin virkaa, ja olla se koko tallin keulakuva aivan viimeiseen saakka.

Lyhyesti kuvailtuna Eberhard on luonteeltaan kiltti ja reipas. Kyllä siitä joitain orimaisia piirteitäkin löytyy, mutta ylenpalttinen muille oreille mahtailu sekä tammoille flirttailu eivät kuulu sen toimintatapoihin. Eberhard onkin muita hevosia kohtaan herrasmiesmäisen kohtelias ja kunnioittava, näyttäen kuitenkin kaapin paikan mikäli toinen hevonen alkaa kukkoilemaan. Ori ei ehkä ole se kaikkein selkein johtajatyyppi, mutta on kuitenkin melko korkeassa arvoasemassa hevoskavereidensa keskuudessa. Ihmistä kohtaan Eberhard on yleensä vähän välinpitämätön, tuttuja tyyppejä se kuitenkin kunnioittaa nöyrästi ja on jopa kiinnostunut näiden tekemisistä. Hoitotoimenpiteet se antaa suorittaa kiltisti vastaan panematta, myös varustus sujuu yleensä ilman mitään sen suurempia ongelmia. Uusia hoitajia ori tykkää vähän testailla esimerkiksi nostelemalla päätään korkeuksiin suitsia laitettaessa, mutta muuten se käyttäytyy hyvin mallikelpoisesti. Kengittäjää taikka eläinlääkäriä ei turhaan arastella, tosin tuntemattomamman ammattilaisen kanssa pitää ensin saada vähän aikaa tutustua ennen kuin aletaan toimia näiden pillin mukaan.

Ratsuna Eberhard on reipas ja eteenpäinpyrkivä, alkuverryttelyjen aikana orilla saattaa ilmetä hieman turhaa kuumumista, mikä kuitenkin korjaantuu kun laittaa sen tekemään jotain tarkkuutta vaativaa tehtävää. Lämmettyään kunnolla ori kulkee yleensä tasaisen rauhallisesti mutta matkaavoittavasti, ollen oikein terävästi kuulolla. Mitään suuria apuja Eberhard ei tarvitse, ja ratsastajan onkin syytä varoa ettei ole liian kovakourainen. Ori on melkoisen herkkä suustaan, joten varsinkin turhat ohjasavut ovat yleensä vain huono juttu. Ennen kaikkea Eberhard on ratsuna kiltti ja tottelevainen, joten oikeanlaiset avut saatuaan se tekee täsmälleen kuten ratsastaja käskee sen enempiä jumittamatta. Kisatilanteessa orilla ei yleensä ole tapana stressata, se toimiikin hyvin vaikka vähän ujommallakin ratsastajalla. Mitä suurempi yleisö, sitä enemmän Eberhard tykkää esiintyä ja pistääkin yleensä juurikin kisatilanteissa peliin hienoimmat liikkeensä. Kuljetukset orin kanssa sujuvat hyvin, se kävelee itse koppiin eikä ala riehumaan turhia kuoppaisellakaan matkalla. Oikea esimerkkihevonen siis.

Sukuselvitys

isä Eckehard
holstein rt 167cm
ii. Eckart
holstein trt 170cm
ie. Frauke
holstein m 162cm
emä Georgina
holstein m 164cm
ei. Geert
holstein m 175cm
ee. Debora
holstein rn 160cm

Isä Eckehard on suuri ja komea raudikko-ori, joka ei nuorempana ollut mikään erityisen upea tapaus. Ori syntyi Saksassa, josta se muutti vuotiaana Hollantiin aloittamaan kisauraansa. Huonon menestyksen takia se palautettiin takaisin kasvattajalleen, joka uudelleenkoulutti sen ja kas kummaa yhtäkkiä menestystä alkoikin tulla sekä koulu- että valjakkoradoilla. Orin kehittyessä kouluratsastuksen saralla kasvattajansa kanssa jäi valjakkokisat lopulta pois, ja ratsukko niitti senkin edestä mainetta ja kunniaa koulupuolella. Eckehard ylsi tasoltaan aina Grand Prix -luokkiin, ja lopettikin kisauransa kunniakkaasti ykkössijalla Berliinin vuotuisissa koulumestaruuksissa. Kilpauransa ohella ori pääsi myös Saksan kantakirjaan, ja sitä mainostettiin huippuunsa trimmattuna jalostusorina paikallisissa hevoslehdissä. Jälkeläisiä se on saanut tähän mennessä neljäkymmentä kappaletta, joista suurimmalle osalle se on periyttänyt aavistuksen sähäkkää luonnettaan sekä erittäin kompaktia rakennettaan. Eckehard viettelee tätä nykyä lokoisia eläkepäiviä, ja toimii enää harvakseltaan siitosorina.

Kiiltävä tummanrautias isänisä Eckart oli saksalaisten hevosten eliittikalustoa: kilpailuiässään se kartutti monipuolista meriittirivistöään ja myöhemmällä iällä on jättänyt maailmaan toinen toistaan upeampia varsoja. Niin kuin muutamat jälkeläisensäkin, myös Eckart on hyvin vilkas tapaus. Huomattiin kuitenkin, että kun emäksi valikoitui rauhallisempi tapaus, varsatkin olivat luonteeltaan paljon tasaisempia. Vaikka kouluradalla ori saattaa näyttää kootulta ja keskittyneeltä, on sen saavuttamiseksi jouduttu tekemään treeneissä ja verryttelyssä hiki hatussa töitä. Mikään helppo tapaus Ekcart ei ollut ratsastaa eikä käsitellä, ja sen jälkeläisistäkin huomaa, että hankalahkot piirteet ovat periytyneet, vaikka tammat ovat tasoittaneetkin Eckartin luonnetta varsoille.

Isänemä Frauke olu lempeäkatseinen ja ystävällinen tamma, joka ei ole mikään pystyynkuollut tapaus, vaikka siltä saattaakin välillä vaikuttaa. Tamma oli helppo ja rauhallinen sekä käsitellä että hoitaa, ja se osasi käyttäytyä asiallisesti tilanteessa kuin tilanteessa: sen kanssa selviso ongelmitta niin kotona kuin kilpailupaikallakin. Kouluradalla Frauke oli säpäkkä ja terävä tapaus, joka suorittaa liikkeet käsittämättömän tarkasti, liikkuen sulavasti ja pehmein liikkein. Frauke oli yksi Belgian kärkitammoista kilparadoilla uransa aikana. Kilpauran jälkeen siirtyi kasvattajalleen takaisin Saksaan jalostushommiin.

Emä Georgina on kaunis, musta koulutamma joka syntyi lähellä Saksan pääkaupunkiseutua sijaitsevassa pienessä siittolassa. Tamma oli varsana oikein eloisa, mutta kuitenkin helposti käsiteltävissä. Vieroitusikäisenä se myytiin eräälle hieman vanhemmalle rouvalle, joka oli menestynyt kouluhevosineen ympäri Saksaa ja aikoi nyt valmentaa omaa siskontyttöään tuon nuoren tumman pikkutamman kanssa. Uusien omistajiensa käsissä Georgina sai oikein täsmällisen ratsukoulutuksen ja menestyikin hyvin nuorten hevosten helpoissa koululuokissa. Iän kertyessä sekä tamman että tämän ratsastajankin taso ja kunnianhimo kehittyi, ja he starttasivatkin lopulta uransa huippuhetkinä muutamissa hieman suuremmissa ja virallisemmissa Intermediate II -luokissa jääden kuitenkin melko häntäpäähän tamman alkaessa pikkuhiljaa aristaa jalkojaan. Kisaura päätettiinkin hylkäykseen Münchenissa, ja Georgina siirrettiin suoraan siitoskäyttöön. Tamma on saanut elämänsä aikana yhteensä neljä varsaa, joille se on periyttänyt hyvin vahvasti kilttiä ja hyvälaatuista luonnettaan. Nykyään se viettelee lokoisia eläkepäiviä omistajillaan Etelä-Saksassa.

Emänisä Geert oli aikanaan erittäin menestyksekäs kouluori, joka parhaimmillaan pääsi edustamaan Saksan maajoukkuetta eräissä Hollannissa järjestetyissä suuremman luokan koulukilpailuissa. Musta holsteinjättiläinen suoritti radan omalta osaltaan hyvin, mutta joukkueen sisällä sattuneessa onnettomuudessa yksi ratsukoista joutui pakon edestä jättämään kisan kesken, ja koko joukkue hylättiin. Yksilötasolla Geert oli ollut kilpailuiden kärkisijoilla, ja saikin tästä hyvästä kunniamaininnan monen muun hyvin suorittaneen hevosen tavoin. Muuten ori vaikutti lähinnä kotiseudullaan Etelä-Saksassa, menestyen hyvin niin koulu- kuin esteradoillakin. Suuremmissa kilpailuissa Geert ei kuitenkaan enää kiertänyt, mutta oli kerännyt sen verran mainetta, että siirryttyään kisaeläkkeelle se oli varsinkin lähiseudulla haluttu jalostusori. Jälkeläisiä se saikin kolmekymmentä kappaletta, ja on periyttänyt niille vahvasti mustaa väriään, harvemmin kauniita liikkeitään. Geert lopetettiin 19 vuoden iässä pahan puhkurin takia.

Emänemä Debora oli kaunis, ruunikko holsteintamma, joka tuli hyvästä koulusuvusta ja oli siten jo nuorena taattu menestyjä jalostusrintamalla. Tamman molemmat vanhemmat olivat suorittaneet menestyksekkään kilpauran valtion sisäisellä tasolla, ja vaikka varsinaisissa arvokilpailuissa ei kumpikaan ollut startannut, oli menestys noin muuten kisaradoilla tekijä joka varmisti molempien haluttavuuden jalostuksessa. Debora itse ei startannut elämänsä aikana yksissäkään kilpailuissa, vaan sen kanssa keskityttiin ainoastaan jalostuspuoleen. Tamma saikin elämänsä aikana kolmetoista varsaa, joille se on selvästi periyttänyt sukunsa kouluverta. Myös kaunis punaruunikko väritys on nähtävissä suurimmalla osalla tamman jälkikasvusta. Debora sai elämänsä aikana useita näyttelypalkintoja, sekä kaksi erinäistä jalostuspalkintoa. Tamma on jäänyt monien mieleen erittäin hyvänä ja vahvana periyttäjänä. Debora nukkui pois 27 vuoden iässä kotitallillaan.

Jälkikasvu

syntynyt rotu & skp Jälkeläisen nimi emä saavutukset
17.01.2016 holst-o. Valen Errandil Maike -
08.03.2016 holst-t. Hukkapuron Joyce Schmidt Joyanna -
07.03.2021 holst-t. HDI Silene Blossomtime -

Kilpailutulokset

Kilpaillut kansainvälisesti tasolla Grand Prix.

1) 27.11.2015 KRJ Wyrda Horses GP - 5/30
2) 02.12.2015 KRJ Valenwood GP - 1/30
3) 02.12.2015 KRJ Wyrda Horses GP - 1/30
4) 04.12.2015 KRJ Valenwood GP - 2/30
5) 04.12.2015 KRJ Wyrda Horses GP - 2/30
6) 07.12.2015 KRJ Valenwood GP - 4/30
7) 08.12.2015 KRJ Valenwood GP - 5/30
8) 11.12.2015 KRJ Valenwood GP - 1/30
9) 13.12.2015 KRJ Valenwood GP - 4/30
10) 14.12.2015 KRJ Arabella GP - 4/30
11) 17.12.2015 KRJ Rêve de Haus. GP - 1/30
12) 19.12.2015 KRJ Rêve de Haus. GP - 5/30
13) 19.12.2015 KRJ Rêve de Haus. GP - 1/30
14) 21.12.2015 KRJ Rêve de Haus. GP - 2/30
15) 22.12.2015 KRJ Arabella GP - 4/30
16) 22.12.2015 KRJ Rêve de Haus. GP - 1/30
17) 23.12.2015 KRJ Arabella GP - 1/30
18) 23.12.2015 KRJ Rêve de Haus. GP - 1/30
19) 24.12.2015 KRJ Arabella GP - 5/30
20) 25.12.2015 KRJ Arabella GP - 2/30
21) 26.12.2015 KRJ Rêve de Haus. GP - 3/30
22) 27.12.2015 KRJ Rêve de H. GP - 5/30
23) 28.12.2015 KRJ Arabella GP - 2/30
24) 29.12.2015 KRJ Arabella GP - 2/30
25) 30.12.2015 KRJ Arabella GP - 1/30
26) 30.12.2015 KRJ Arabella GP - 1/30
27) 30.12.2015 KRJ Rêve de H. GP - 5/30
28) 21.01.2016 KRJ KF Ponies GP - 2/50
29) 22.01.2016 KRJ KF Ponies GP - 7/50
30) 23.01.2016 KRJ Eucarya GP - 2/50
31) 25.01.2016 KRJ KF Ponies GP - 6/50
32) 26.01.2016 KRJ KK Ginger GP - 1/40
33) 27.01.2016 KRJ Eucarya GP - 4/50
34) 28.01.2016 KRJ KK Ginger GP - 1/40
35) 30.01.2016 KRJ KF Ponies GP - 6/50
36) 02.02.2016 KRJ KK Ginger GP - 5/40
37) 03.02.2016 KRJ Hukkapuro GP - 4/40
38) 03.02.2016 KRJ KK Ginger GP - 2/40
39) 04.02.2016 KRJ Hukkapuro GP - 2/30
40) 04.02.2016 KRJ Hukkapuro GP - 3/30

Päiväkirja

28. lokakuuta 2016: Kuulumisia kirjoittanut entinen omistaja

Eberhard viettelee tätä nykyä jo lokoisaa kisaeläkettä, ja saakin ottaa ihan rennosti ainakin jonkin aikaa. Ori on astunut jo muutaman tamman, mutta juuri tällä hetkellä meillä on vähän hiljaisempaa jalostusrintamalla. Tavoitteenamme olisi saada kaikki tämänhetkiset orit - myös kisaavat - valmiiksi jalostusta ajatellen viimeistään alkuvuodeksi 2017. Sillä viisiin saisimme mainostettuakin vähän näitä herrasmiehiä, jotka jo pikku hiljaa etsivät jälkeläisnäyttöä tulevia laatuarvostelukoitoksia varten. Eberhardin ensimmäinen orivarsa Errandil on päässyt jo kauniin pikkutamman isäksi, joten alkaahan tämä meidän raudikko herra tuntumaan jo aika vanhalta (pah, ikinuorihan tuo on - ainakin omasta mielestään). Kunhan Eberhardin kanssa ollaan saatu vähän aikaa levättyä, olisi aika taas ehkä vähän valmentautua, ja tietysti noin muutenkin liikkua jotta pysyttäisiin vetreinä ja hyväkuntoisina. Tarkoitushan olisi ainakin jossain vaiheessa mennä vielä "vaarin" kanssa laatiksiin, jotta saataisiin sieltä sitten se oikeanlainen tittelirivi. Senpä jälkeen katsellaan tulevaisuutta ihan rauhassa ajan kanssa. Kyllähän me vielä ylletään vaikka mihin, kun niin hyvä tiimi ollaan oltu tähänkin asti!


Miivin kouluvalmennus

Tällä kertaa valmennusvuorossa oli holsteinerori Eberhard omistajansa Taciturnin kanssa. Rautias ori liikkui jo verryttelystä saakka energisesti, ja muutaman kerran ratsastaja sai toppuutella orinsa menoa. Vähitellen orin meno rauhoittui ja se pääsi peräänantoon. Päivän aiheeksi esittelin ratsukolle laukanvaihdot perättäisissä askeleissa. Ne olivat kokeneelle ratsukolle tuttu juttu, mutta niiden preppaaminen ei olisi pahitteeksi, mitään ei voinut osata niin hyvin, että ei pystyisi enää kehittymään. Tämä päti ainakin kouluradoilla. Eberhard toimi hienosti Taciturnin alla, se kuuli ratsastajan antamat pienimmätkin avut ja laukanvaihdot sujuivat todella upeasti. Muutaman kerran huomautin ratsastajalle suhteellisen perusjutuista, joihin hän ei nähtävästi ollut ymmärtänyt kiinnittää huomiota laukanvaihtoihin keskittyessään. Asiat eivät kuitenkaan olleet mitään kovin suuria ja vakavia asioita, ja olin valmennukseen ihan tyytyväinen. Ilmaistessani tämän loppuverryttelyissä ratsastajalle, nyökkäsi hänkin hyväksyvästi valmennuksen kulkua kohtaan.