Haras de

Languedoc-Béziers

Hardi Chevaux de Dressage

This is life after the château

Paratiisiunelman ja hevoskasvatuksen yhdistyessä Ranskan mannermaalla keväällä 2020 Lea Hardi perusti yrityksen Hardi Chevaux de Dressage. Cour de Lionin tilat eivät kuitenkaan sopineet enää loppuvuodesta naisen tulevaisuuden suunnitelmiin, joten jotain täytyi tehdä. Uudet tilat löytyivät Oksitanian alueelta, jonne leijonakuningatar päätti sijoittaa uuden valtakuntansa – Haras de Languedoc-Béziers.

Hardi Chevaux de Dressage on kouluratsastaja Lea Hardin perustama hevosalan perheyritys, joka nykypäivänä omistaa siittolan Haras de Languedoc-Béziers. Nimi on juonnettu uuden tallin sijainnista, joka on pidemmin sanottuna Etelä-Ranskassa Oksitanian alueella Béziersin kaupungin lähistöllä. Oksitania yhdistettiin kahdesta hallinnollisesta alueesta, joista toinen oli Languedoc-Roussillon. Tallin nimi on johdettu vanhasta alueen nimestä ja läheisestä kaupungista – Languedoc-Béziers. Nimi käy joskus vaikeaksi itse keksijöillekin, joten se yleensä lyhentyy kasvatusnimen kanssa muotoon HDI Languedoc tai pelkästään Languedoc.

Vaikka entisten tilusten myötä on linnat jätetty taakse, ei Languedocin tilukset yhtään kalpene vanhojen rinnalla. Ennen Hardien valloitusta tilukset olivat paikallisen yrityksen omistamia ja nykyistä tallirakennusta käytettiin lähinnä varastona. Tallirakennuksen juuret juontavat kuitenkin jo monen sadan vuoden takaa, mutta kukaan ei tunnu muistavan, mihin käyttöön rakennus on tehty. Languedocin tarkoituksiin rakennusta puhdistettiin ja ehostettiin, sekä rakennuksesta uusittiin lattiat ja sinne pystytettiin tilavat karsinat. Tontille rakennettiin moderni maneesi kaikkine herkkuineen katsomoista perheyrityksen toimistoon saakka. Koska tallirakennuksesta ei voitu muokata huonejärjestelyjä, sinne jäi karsinoiden lisäksi tilaa vain pesupaikoille ja satulahuoneelle, joten maneesirakennukseen tehtiin myös varasto rehuille ja heinille sekä loimille ja muille tavaroille. Pihalle tehtiin myös ulkoratsastusta varten kenttä sekä hiekkapohjainen rata satunnaisia kruisailuja varten.

Cour de Lionista seurasi perheen perässä suurin osa työntekijöistä. Itse perheen päänä on kaikkia stereotypioita vastaan Lea Hardi, joka vetää tallia yhdessä miehensä Christien Hardin kanssa (joka jälleen kaikista stereotypioista poiketen otti vaimonsa sukunimen). Puikoissa on myös Lean siskonpoika Adrien Hardi, joka ratsuttaa ja kilpailuttaa hevosiamme Lean ja muutaman muun kanssa. Alkuajoista asti mukana on edelleen Adrienin hyvä ystävä, englantilainen Jimmy Ayers, joka on nykyään vastuussa hevostemme kengityksestä. Jalostuspuolella puuhaa edelleen Lean espanjalaista sukua oleva täti Marta Gebara ja valmennuspuuhissa hänen miehensä Oscar. Mukana on lisäksi palkattua tallihenkilökuntaa ja ratsuttajia.