Ascari Goth

VH18-076-0082
belgialainen puoliverinen, ori
170cm, musta (Ee/aa)
syntynyt 01.08.2018    (3v: 01.09.2018, 8v: 01.02.2019)

kasvattanut Gothic Warmbloods
omistaa leah (VRL-11523)
koulupainotus (Grand Prix)
00 KRJ-sijoitusta, 0 jälkeläistä
04/19 KTK-II
18 + 17 + 18 + 17 = 70p.
Pitkäjalkainen, sporttinen belgialaisautoori oli meille vähän vahinko-ostos: tammahan meille piti ostaa, ja oston olisi hoitanut Christien. Kuitenkin minä “eksyin” sitten miehekkeen viereen kun selasi hevosia netissä, ja enhän sitten päässyt yli tästä komeasta mustasta kun kerran silmäni siihen iskin. Ori oli vielä hyvän ystäväni tallin kasvatti, joten kaupat oli basically jo lyöty lukkoon kun puhelimeen vastattiin “No hei Lea!” aviomieheni protestoinnista huolimatta.
     Ascari on kyllä ensimmäisistä päivistään asti meidän omistuksessa ollut oikea hurmuripoika. Christienkin lämpeni aika nopeasti ostokselleni, niin kuin tuntui koko tallipoppoo. Arin luonne on hyvin puoleensavetävä, ja vaikka musta ilmestys ori onkin, on se aika rauhallinen sellainen — tai ainakin ihmisten kanssa. Laumassa ori on yhtä villi ja vapaa kuin Mongolian villihevoset kavereidensa kanssa temmeltäen, mutta käsitellessä ja hoitaessa Ari on suurimmaksi osaksi ihan rauhallinen. Tietenkin sille tulee välillä poikamaisia innostuksen puuskia, mutta harvemmin nekään eskaloituvat hyppely- ja pukitteluepisodeiksi.
     Hoitaessa Ascarin ei edes kannata olettaa pysyvän täysin paikallaan — harjattiin sitä sitten karsinassa tai käytävällä. Ori keksii jatkuvasti itselleen jotain tekemistä, mikä saattaa aiheuttaa hoitajalle silmän pyörittelyä tai johtaa hauskaan kuvamateriaaliin. Karsinassa Aria voi hoitaa ovi auki, mutta silloin kannattaa turvata oma selustansa ja laittaa tallin ovet kiinni, sillä jos ori kokee karsinansa liian tylsäksi, voi se hyvin lähteä tutkimusmatkalle. Todennäköisesti ori ei karkaisi (eikä se saarelta mihinkään pääsisikään), mutta se on sen verran vesipeto, että ei ikinä tiedä vaikka se yrittäisi oma-aloitteista uintireissua. Muissakin tapauksissa Ari voi keksiä melkeinpä mitä tahansa, minkä takia se on hyvin arvaamaton hevonen.
     Ari on myös tosi seurallinen persoona, joten se tulee toimeen oikeastaan ihmisen kuin ihmisen kanssa. Siispä kengittäjän ja eläinlääkärinkin kanssa ori mielellään jutustelisi ja puuhailisi kaikennäköistä. Seurallisuus saattaa olla ehkä vähän haitallista näissä tilanteissa, kun kengät pitäisi saada paikalleen ja lääkkeet suuhun.
     Kun tämän pitkäjalkaisen hurmurin näkee liikkuvan saatika suorittavan passagea ja piaffea, voi huomata reagoivansa samalla tavalla kuin miehet yleensä reagoivat pitkäjalkaisiin naismalleihin. Arilla on ilmavat ja suuret, mutta yllättävän pehmeät ja helposti istuttavat askeleet, joiden saattelemana voisi seilailla tuntikaudet. Välillä yksin ratsastaessa voikin huomata vain jääneensä nauttimaan orin liikkeistä sen kummemmin tekemättä yhtään mitään. Ascari on pehmeä, herkkä ja yhteistyöhaluinen, mutta vain valikoiden. Arilla on joku kuudes aisti, minkä avulla se päättää, tykkääkö ratsastajastaan vai ei, ja siitä riippuen suostuuko yhteistyöhön vai ei. Tässä kohtaa voi todeta, että orilla on hieman normaalia suurempi ego ja että se hyväksyy ratsastajakseen vain sellaiset, joiden se kokee olevan arvoisensa. Kun sellainen ratsastaja on orin selässä, on yhteistyö lähes poikkeusetta saumatonta ja sulavaa ja the very definition of hevosen toimimista ajatuksen voimalla.
     Maastossa ori ei ole automaattisesti niin mahtava ja maaginen, sillä silloin sen poikamainen villi luonne tulee esille. Metsässä Ari on innokas ja energinen, ja kavereiden kanssa se on vähän turhankin herkkä pohkeelle. Jos peltotyöskentelyä toivoo, saa hetken aikaa taistella orin huomiosta — joka ei ainakaan sillä hetkellä ole työnteossa vaan pellossa, jonka Ari tulkitsee liian usein oivalliseksi rallipätkäksi.

Sukuselvitys

isä Christiaens V8
BWP musta 173cm
ii. Corvette Convertible
hannover musta 170cm
iii. Vintage Coupé
iie. Chartreuse
ie. Christiaens Mermaid
BWP ruunikko 168cm
iei. Made by God
iee. Christiaens A Woman Like The Sea
emä Blessed Be
BWP musta 167cm
ei. Brandon Lee
BWP musta 168cm
eii. Lost Without Love
eie. Angel On My Shoulder
ee. Rosary Blue
trakehner musta 162cm
eei. Jerusalem
eee. Betty Blue

Kilpailumenestys

NJ Näyttelyjaos
19.03.2019 Burlyhill, tuomari: birdie - irtoSERT
08.04.2019 Heidseck, tuomari: Jannica - irtoSERT

Muut osallistumiset
16.09.2018 Nuorten hevosten arviointitilaisuus, Humlegård - 15 + 5 + 7 = 27p (2/4)