Vähäpellon Riivinki

VH16-018-2474
suomenhevonen
ori, 149cm, punarautias
syntynyt 26.10.2016 (8v: 13.11.2017)

kasvattaja Vähäpelto
omistaa leah (VRL-11523)
koulu- ja estepainotus, taso: he A, 100cm

kouluvarsojen laatuarvostelu 02/17: 7 + 3 + 4 + 2 + 1 = 17p.   /   KV-II
kantakirjaus 08/17: 16 + 15 + 14 + 15 = 60p.   /   KTK-III (R-suunta)

Pienestä pitäen Vähäpellon Riivinki on ollut vanhempiensa tapaan rauhallinen ja lähes aina helppo tapaus. Äidin puolelta on selkeästi saatu jotain uteliasuuden hiveniä, sillä ori kohtaa uudet asiat ja ihmiset aina mielenkiinnolla. Vähäpellon ja Mörkövaaran yhteisestä kasvattimyynnistä bongattu ori oli emänsä vierellä meitä uteliaana ja innokkaana vastassa, kun sitä käytiin katsomassa. Orivarsasta sitten jotain kautta kirjoitettiin paperit meidän nimiin, vaikka kovasti itselleni hoin, että ’seitsemän hevosta riittää seitsemän hevosta riittää’. Ja siinä sitä sitten taas oltiin.
     Kahmoon muutettuaan ja ensimmäiselle orilaitumelle päässyt Risu todettiin porukan ’outsideriksi’, tai ulkosiideriksi, niin kuin Suomessa sanottaisiin (tai sitten ei). Oripoika on sen verran rauhallinen ja leppoisa, ettei se oikein välitä lähteä Hyrrän ja Hapen riehumisleikkeihin, joihin Kurkkukin aina vedetään mukaan. Risu on silti siviili ja tulee muiden hevosten kanssa toimeen, jos meno ei karkaa ihan kokonaan käsistä. Talliporukan sisällä Risu on saavuttanut kovaa suosiota, sillä se on orirytäkästä se, jota voi taluttaa huoletta vähän löysemmällä narulla.
     Hoitopuoli onnistuu Risun kanssa kuin vettä vaan. Siinä se rouskuttaa heiniään tyytyväisenä, kun joku puunaa päivän mudat pois karvapeitteestä – joka on muuten talvella niin rasittava. Risu taitaa olla tallista ainoa, joka pudottaa talvikarvansa kerralla ja kunnolla niin, että sitä on sitten joka paikassa viikon ajan. Perheen pienemmätkin voi jättää huoletta touhuamaan orin kanssa ilman valvontaa; ainoa mitä Risu saattaa tehdä, on nuuhkia ja hamuilla käsistä sekä taskuista mahdollisia herkkuja. Risu vaikuttaa olevan oriporukan suosituin myös ulkopuolisten keskuudessa. Kengittäjä ja eläinlääkäri ottavat mieluusti tämän orin ensin hoidettavakseen sen ongelmavapaan luonteen ansiosta.
     Ratsuna Risu hanskaa koulupuolen paremmin. Isältään Risu on kuitenkin perinyt hieman laiskan hevosen mainetta, ja alkuun ori onkin erittäin vaikea saada käyntiin. Kun jaksaa pitää pintansa ja tehdä paljon aktiivisuutta herättävää työtä, alkaa ori pikkuhiljaa lämmetä työnteon idealle. Alkuvaikeudet selätettyään Risu on oikein miellyttävä ja herkkä ratsu, joka miellyttämishalullaan antaa aina parastaan ja vähän enemmänkin. Orilla on hyvät askellajit, ja etenkin säädettävästä laukasta on hyötyä esteillä. Hyppyhevosena Risu ei ole mitä mainioin, mutta ori nauttii esteistä kuitenkin. Risulla on hyppytekniikka ihan kunnossa, mutta se ei sitten yhtään osaa katsoa hyppypaikkoja. Ratsastajan täytyykin olla tarkka ja viedä ori aina esteelle, sillä muuten Risu joko kieltää tai hyppää huonosta paikasta, mikä taas ei ikinä johda mihinkään hyvään. Maastossa ori ei ole mitenkään kummallinen – rento ja varma, niin porukassa kuin yksinkin.

Sukuselvitys

isä Taikaoppi
punarautias 151cm
KTK-III, SLA-I
ii. Haaveton
punarautias 157cm
iii. Haavinta
iie. Hilppa
ie. Tainotar
ruunikko 150cm
iei. Rimpeä
iee. Tainela
emä Ruisjoen Riiva
rautias 154cm
SV-I, KEV-II
ei. Kukkuu
eii. Kelmikäs
eie. Elviina
ee. Ruisjoen Retiisi
eei. Kangastus
eee. Kultakutri

Jälkeläiset

ori Kahmon Kultapiru s. 12.02.2018 emä Lapinlumo

Kilpailutulokset

Porrastetut kilpailut: kouluratsastuksessa tasolla 5/4, ominaisuuspisteet 1953.3 p,
esteratsastuksessa tasolla 5/4, ominaisuuspisteet 1877.7 p