Langehof

Crane Nastoiki Czar

VH19-044-0089
holstein, ori, 174cm, tprn (Ee/Aa)
s. 03.11.2019 (8v: 03.05.2020)
omistaa Langehof (VRL-11523)
kasvattanut Kurjenpesä

kouluratsastus (Grand Prix)
maahantuonut Langehof
01/20 KTK-I
20 + 20 + 23 + 21 = 84p.
Kun Alexander soitti pitkästä aikaa, en todellakaan odottanut, että miehellä olisi hevosdiilit mielessä. Leksaa en ollut nähnyt Espoon jälkeen kertaakaan, vaikkakin yhteyttä ollaan pidetty. "Kuules Altsu-", mies ehti aloittaa, kunnes keskeytin. "Älä niin todellakaan kutsu minua tuoksi," mutisin. "-mun tuttavalla Suomen päässä saattaisi olla eräs hevonen myynnissä, joka vois kiinnostaa sua," Leksa jatkoi moksiskaan kommentistani. "Mhhmmm ja mikä saa sinut rakas Alexander kuvittelemaan, että haluaisin ostaa uusia hevosia ?" Mies sanoi hiljaa jotain jollekin luurin toisessa päässä, kunnes vastasi. "Tämän sinä tarvitset. Käy katsomassa, niin ymmärrät. Ilmoitan omistajalle että olet tulossa." Ja niin leksamaiseen tapaansa mies ei suostunut kuuntelemaan enempää vastaväitteitäni vaan hyvästeli ja sulki puhelun. Ja Leksa oli oikeassa (en ikimaailmassa tule sitä häenelle myöntämään). Tämän orin minä tarvitsen. Vaikkakin se on vähän kakara.
"Lempi on aina ollut minulle ongelmallinen tamma. Ei luonteensa vuoksi, yllättävää kyllä, vaan sulhasehdokkaidensa. Myönnän olevani aika kranttu rakkaan diivatammani sulhasten suhteen. Siksikin edesmennyt Gin&Sin tuntui kahta isommalta lottovoitolta, vaikka orin pakaste maksoikin hävyttömän paljon. Onneksi, onneksi Lempi tiinehtyi kerrasta, ei luonut varsaansa ja varsoi tavattoman pitkältä tuntuneen kantoajan jälkeen elävän, terveen, hyvinvoivan orivarsan!
     Orivarsan. Olisin voinut itkeä silmät päästäni. Halusin ehdottomasti tammavarsan jatkamaan emälinjaa, ja Lempi meni ja teki toisen orivarsan. Totta kai pääasia oli saada elävä, terve varsa, mutta mitäpä sitä pettymystään kieltämään? Ruunikko orivarsa tosin hurmasi minut hyvin pian puolelleen, ja kaikki ystäväni, tuttuni ja sosiaalisen median kyyläni (kaikki kaksi, joita en entuudestaan tunne jotakin kautta) saivatkin täyslaidallisen kuvia, videoita ja ihastelua kasvatistani. Leksa tietenkin vinoili minulle minkä kerkesi, miten minä taas sorrun pyörtämään päätökseni ja pitämään taas yhden liikaorin tontillani. Mieleni teki, mutta ilmoitin ystävälle (ja osin itselleni..) hyvin napakasti, että Lempin poika menisi myyntiin, piste."    - kasvattajan, Aino Kurkisen, saatesanat

Nastasta on nastaa olla Nasta, ja tallihenkilökunnalla menee hermot sekä Nastan päähänpistoihin että näihin suomenkielisiin lempinimiin. En sitten tiedä, onko syynä orin yleinen käytös vai sen hankala lempinimi, että siitä jätetään mielellään kaikki vastuu minulle. Onhan se nyt vähän innokas ... ja riehakas ... ja kuin iso Ameriikan pyörremyrsky joka jättää vain tuhoa jälkeensä ... mutta on sitä kiva katsella ! Kun kuitenkin Nastaa joutuu myös oikeasti käsittelemään täytyy muistaa, että ei ikinä ei milloinkaan sitä kannata taluttaa ilman ketjunarua - muuten löytää itsensä hyvin todennäköisesti jostain muualta kuin sieltä, mihin oli tarkoitus mennä. Emänsä tapaan ruunikko askeltaa mielellään jotain muuta askellajia kuin käyntiä, joten karsinan ja tarhan välinen matka on aina pieni tanssishow. Ja kun Nasta nyt voi reagoida milloin mihinkin asiaan milloin milläkin tavalla, on hyvä varautua aivan kaikkeen.
     Semmoinen emän nyrpeys on jäänyt suurimmaksi osaksi pois, ja se on korvaantunut isän ... idioottimaisuudella. Nasta on hieman rasittava hoitaa, se myönnettäköön, mutta sitä pitää vähän ymmärtää, jotta hermot eivät ihan käristyisi. Kyllä sen saa harjattua ja varusteet laitettua, kunhan on hieman pituutta ja temperamenttia vastaamaan orin egoa. Ratsastaessa varsinkin Nastan kanssa saa olla jämäkkä, ettei se lähde ihan ego edellä pelleilemään. Ruunikko kyllä keskittyy hommiin, kun se jaksaa, ja jaksamista voi edistää pitämällä sen mielen virkeänä jatkuvasti. Kaikki välikäynnit pitkin ohjin on yleensä vain huono Nastan kohdalla, sillä ruunikkolla riittää virtaa niin kerpeleesti että se varmaan jaksaisi tehdä kaikki hommat putkeen. Nasta on kyllä todella hieno ratsastaa, kun sen kanssa löytää yhteisen sävelen. Isot, elegantit, ilmavat ja pehmeät askeleet sekä ryhti kuin kreikkalaisella Adonis-patsaalla. Aivan käsittämättömän upea. Eihän sitä voi kun vaan fiilistellä, että on osunut tälläinenkin jalokivi kohdalle.

Sukuselvitys

isä Gin&Sin
holst punarautias 174cm
Ch, KTK-II, KRJ-I
ii. Guilty Pleasure
holst musta 172cm
iii. Golden Sin
iie. Championnát
ie. Caipirinha
holst ruunikko 168cm
iei. Bastion
iee. Bohemian
emä Impressing the Czar
holst mustankimo 170cm
Ch, KTK-II
ei. Prikaz
holst musta 171cm
eii. Pritsaryov
eie. Vanity Kills
ee. Spellfest
holst mustankimo 167cm
eei. Daze
eee. Glamour Crimes

Kilpailumenestys

NJ Näyttelyjaos
03.03.2020 Rivia&Skellige, tuomari: alaera - irtoSERT

VSN Show-Näyttelyt
23.02.2020 Ionic, tuomari: Sirpa - RCH (39,5p)