Chelmsford

Dawnfrost Sparkle

♥︎ RIP 04.10.2018

VH15-021-0517
trakehnerori, 171cm, tummanruunikko
syntynyt 22.07.2015 (3v: 12.12.2015, 8v: 09.08.2016)
kasv. Dawnfrost
omistaa Chelmsford, VRL-11523
koulupainotus, taso: Grand Prix

kantakirjaustilaisuus 20.05.2016: 17 + 18 + 18 + 18 = 71p. / KTK-II
KRJ:n laatuarvostelutilaisuus 15.10.2017: 9 + 40 + 22,5 + 17 + 15 = 103,5 p. / KRJ-I
Virtuaalisten Puoliveristen laatuarvostelu 20.11.2017: yht. 120,5p / VPVL-II

Dawnfrost Sparkle, tämä englantilainen ori, on hurmannut omistajansa aivan täysin elämäniloisella luonteellaan (ulkomuodosta puhumattakaan). Sparkle on suurimmaksi osaksi hyväkäytöksinen nuoriherra, ja pienet ilkikuriset temput annetaan kuitenkin muutaman minuutin päästä anteeksi. Orilaumassa Sparkle on erittäin seurallinen, ja se onnistuu jotenkin ihmeellisesti tulemaan kaikkien kanssa toimeen.
   Taluttaessa Sparkle tahtoo uteliaana kiemurella ja kaarrella kiertoreittejä pitkin käyden läpi ruohotupsuja ja naapurin traktorin. Välillä ori jää elämään omiin maailmoihinsa, jolloin pieni patistelu on tarpeen. Hoitotoimenpiteet sujuvat ongelmitta – paitsi että Sparkle mielellään söisi omat harjansa. Ori on kyllä semmoinen suursyömäri, että kaikki eteen tuleva ruoka on äkkiä hävinnyt. Jos kurotusetäisyydellä ei ole ruokaa tai nelijalkaisia kavereita, turvautuu Sparkle hakemaan huomiota hoitajaltaan. Eläinlääkärin kanssa ei ole mitään ongelmia, sillä ori on hyvin tuttavallinen ja ottaa mielellään kaikki suun kautta tulevat lääkkeet – vaikka ne olisivatkin pahanmakuisia. Kengitettäessä Sparkle ottaa rennosti, ja varsinkin kuumina päivinä se tahtoo torkahtaa tallin viileyteen.
   Ratsuna Sparkle on energinen duracellpupu, jolta löytyy puhtia pidempiinkin treeneihin. Ori osaa olla itsepäinen, ja välillä sen kanssa saa toistaa samoja asioita tuhansia kertoja, jotta ne uppoavat sen päänuppiin. Sparklen keskittymiskyky ei ole mikään kympinarvoinen ominaisuus – ori ei millään jaksaisi keskittyä niihin tuhanteen toistoon, varsinkin jos se saisi sen sijaan syöpötellä laitumella. Kun kaikki mahdolliset alkuvaikeudet on ohitettu ja kaapille ollaan saatu molempia tyydyttävä paikka, taipuu ori liikkeeseen kuin liikkeeseen. Läpiratsastuksen jälkeen Sparkle on mukava ja kevyt ratsastaa – suorastaan helppo alkuun verrattuna. Ori kantaa itsensä hyvin ja sen liikkeet ovat irtonaiset. Esteet ovat hyvä mielenvirkistys silloin tällöin, kunhan korkeus pysyy matalalla. Sparkle tahtoo innostua esteistä vähän liikaa, eikä omaa hirveän hyvää hyppytaktiikkaa – se tahtoo saada jalkansa aina solmuun. Maastossa Sparkle on rentoa matkaseuraa, eikä se pelästy lähes mitään. Ori kulkee poluilla ja teillä hyvin kaverin kanssa tai ilman.

Sukuselvitys ja jälkeläiset

isä Wuorelan Brilliant
trakehner ruunikko 168cm
KRJ-I, KV-II, VAR-III
ii. VIR MVA Ch Everhart
trakehner tummanruunikko 170cm, KTK-II, KRJ-I
iii. Gambert
iie. Evermore
ie. Ballet
trakehner tummanruunikko sabino 166cm
iei. Gorino
iee. Bianca
emä Rosenhof Silke
trakehner ruunikko 167cm
VAR-I, KV-III
ei. Valentin
trakehner tummanruunikko 175cm, KRJ-II
eii. Cavalcade
eie. Vedette
ee. Sera
trakehner punaruunikko 162cm, KRJ-II
eei. Hermont
eee. Serpentia

6 jälkeläistä

tamma Levian Radiant s. 13.04.2016 emä Ravinia NON
tamma Chelmsford Erubia s. 01.06.2016 emä Oldfinion Edlyn
tamma Claudia F s. 21.03.2017 emä Cyndara F
ori Twilight Vahagn s. 03.09.2017 emä Oldfinion Actuate Vittoria
ori Sanctum Chelm s. 15.12.2017 emä Escorant Saga
tamma Alegria des Pins s. 24.02.2018 emä Oldfinion Ageleie

Kilpailutulokset

NJ Näyttelyjaos
22.01.2016 Einfall, tuomarina vibaja - irtoSERT
17.12.2017 Chelmsford, tuomarina Lissu T. - irtoSERT

Kouluratsastuksessa tasolla 11/10
ominaisuuspisteet: 6705.07p


Päiväkirja & valmennukset

05/2016 kantakirjaustilaisuus
Eilen aamulla, torstaina, pakkasimme kimpsut ja kampsut hevosautoon, ja lähdimme ylittämään – tai no, alittamaan – Englannin kanaalia patonkien ja baskerihattujen maahan kantakirjaustilaisuuteen. Sparkle oli aivan ihmeissään, kun sai aikaisin aamulla kuljetussuojat jalkaansa ja fleeceloimen päälle. Matka meni odotetusti hyvin – ori on aina ollut rauhallinen kuljetettava.    Ranskan puolella oltiinkin mukaan lähteneen porukan voimin hieman ihmeissään ajoreiteistä, mutta onneksi olimme lähteneet ajoissa liikenteeseen. Perillä suut ammottivat ja kaikki olivat ihan äimän käkenä tiluksista, joissa tilaisuus järjestettiin. ”Mekin halutaan oma linna !” huudahti Blake heti autosta noustuaan.
   Kokonaisuudessaan tilaus sujui hyvin. Sparkle oli paikan päällä vähän hermostuneena, mutta käyttäytyi silti hyvin. Itseäkin siinä vähän hermostutti, kun tuomareiden edessä seistiin hevonen niin kiillotettuna ja vimpan päälle laitettuna. Ori kuitenkin hoiti homman puhtaasti kotiin, ja näytti itsestään ehdottomasti parhaat puolet. Päivän päätteeksi porukan kanssa saatiin olla ylpeitä suorituksesta, ja Sparkle sai kunnon hemmottelut, kun tulokset julkaistiin. Ori kantakirjattiin toiselle palkinnolle – eihän siinä voinut omistaja kuin hyppiä ilosta ja ylpeydestä.

07/2016 miivin kouluvalmennus
Olin sopinut tälle päivälle kaksi kouluvalmennusta Lean luona, Chelmsfordissa, Englannissa. Ensimmäiseksi valmennettavakseni sain Dawnfrost Sparklen, komean ruunikon puoliverioriin. Valmennuksen alkuun Lea joutui tekemään jonkin verran töitä orinsa kanssa, jotta hän sai sen kulkemaan kunnolla peräänannossa - ori ei olisi malttanut millään koota itseään. Lean ratsastaessa päättäväisesti oria kohti peräänantoa, se vihdoin lopetti vastaan hangoittelemisen ja pääsimme treenaamaan päivän tehtävää: piaffe- ja passage-siirtymiä. "Tasainen ohjastuntuma siirtymissä", muistutin Leaa. "Ja nopea pohje, sun pitää suoristaa se nopeasti kulman jälkeen ennen kuin siirryt passageen. Passagea pari askelta, sitten piaffeen, sitä muutama askel ja sitten taas passageen. Tee pari-kolme tollaista peräkkäin", ohjeistin ratsastajaa. Tehtävä alkoi sujua ihan hyvin suhteellisen nopeasti, ja nyökyttelin useamman kerran hyväksyvästi ratsukon suoritusta kohtaan. "Ota vielä kerran, sitten pääset aloittamaan loppuverryttelyn", päätin valmennuksen varsinaisen osuuden. Pian pääsimme siirtymään valmennuksen jälkipuintiin; kommentteihin ratsukon työskentelystä.

10/2016 Pierren kouluvalmennus
Dawnfrost Sparkle on kyllä nimensä veroinen hevonen, sillä sen karva kiilteli kilpaa auringon kanssa orin ravatessa lennokkain liikkein ympäri kenttää. En kuitenkaan voinut jäädä ihastelemaan upeaa eläintä sen kummemmin, sillä minun täytyi keskittyä valmentajanrooliini. Olin saapunut Chelmsfordiin valmentamaan muutamaa kouluhevosta, joista Sparkle-ori oli ensimmäinen. Aluksi työskentelimme pitkälti käynnissä tehden siirtymisiä askellajien välillä lisäten joukkoon välillä myös pysähdyksiä sekä peruutuksia. Jossain vaiheessa orin uppiniskaisuus nosti päätään, eikä se viitsinyt juurikaan asettua aloilleen pysähdyksissä ja tempoa hidastaessa se vitkutteli aina tovin ennen kuin vastasi annettuihin apuihin. Päivän harjoituksena teimme lisätyn ja kootun laukan sekä puolipiruetin yhdistelmää, joka suoritettiin keskihalkaisijalla. Harjoituksen eri osiot käytiin ensin yksittäin läpi, eikä etenkään lisätyssä laukassa ollut ongelmaa, vaan hevonen liikkui reippaasti ja hyvässä muodossa hyvin ratsastajan alla. Piruetti ei puolestaan meinannut pysyä pakoillaan ja kootussa laukassa ori painoi hieman kuolaimelle, mutta käskettyäni ratsastajan laukata pari kierrosta suuntaansa alkoi Sparklelle maistua myös hidastempoisempi työskenteli. Kolmen liikkeen lyhyt sarja luonnistui lopulta hyvin, eikä viimeisessä toistossa ollut juuri moitteen sijaa.

12/2016 Siperian kouluvalmennus
Sparkle kaipasi treeniä kouluratsastuksen kanssa, joten lupasin sen omistajalle tulla pitämään orille ja sen ratsastajalle valmennuksen. Hevonen oli jo alkuverryttelyjen aikana hurjan energinen: se näytti olevan täynnä menohaluja ja ratsastajalla oli kova työ pitää orinsa aisoissa. Arvelin, että olisi paras saada Sparkle rauhoittumaan ennen tehtäviin keskittymistä, joten ratsukko sai aloitella laukalla. Reipas tempo, paljon voltteja ja ympyröitä, välillä temmonhidastuksia. Ruunikko oli mielissään vauhdikkaasta askellajista ja nautti selkeästi olostaan. Vähitellen se rauhottui ja alkoi vastata ratsastajansa apuihin nopeammin. Ratsukko jatkoi ravissa, jossa tehtiin nelikaarista kiemurauraa taivutteluineen ja käyntiinsiirtymisineen aina suoristuspätkillä. Sparklen ratsastettavuus parani kierros toisensa perään ja lopussa ratsastaja kehuikin, kuinka se oli kevyt ja helppo ratsastaa rauhoituttuaan vähäsen. Emme ottaneet enää laukkaa, vaan hyödynsimme orin hyvää hetkeä ja näpersimme käyntitehtäviä vielä hetken ajan, ennen kuin annoin ratsukolle luvan loppuverryttelyihin siirtymiselle.

04/2017 Sigurin kouluvalmennus
Tänään valmennusvuorossa oli Sparkle, jonka kanssa olin luvannut katsoa hieman Grand Prix -tason kouluratsastusohjelmaa. Komealiikkeinen ori saapui ratsastajineen seurakseni maneesiin, ja pyysin ratsukkoa aloittamaan itsenäiset alkuverryttelyt. Sparkle tuntui alkuun olevan melko tahmea, eikä se tuntunut liikkuvan pyytämällä eteenpäin, mutta ratsastaja hallitsi tilanteen ja alkoi käyttää napakampia apuja ja ratsastaa kunnolla eteen. Ratsukko teki siirtymisiä eri askellajien välillä sekä paljon erilaisia ympyröitä, jotta Sparkle varmasti vertyisi kaikkialta.
   Lähdimme pohjustamaan Grand Prix ohjelmaa yksittäisillä liikkeillä, ja katsoimme ensin jokaisen askellajin läpi niin koottuna kuin lisättynä. Ratsukko kulki ympyräkahdeksikolla ja suoritti jokaisen liikkeen huolellisesti. Jatkoimme ratsastusta uraa pitkin, jossa pyysin ratsukkoa tekemään muutamat taivutukset, minkä jälkeen kävimme vielä nopeasti läpi piaffen sekä passagen.
   Kun ratsukko oli päässyt kunnolla työn makuun, pyysin heitä esittämään kouluohjelman, johon ratsastaja oli ehtinyt tutustua aiemmin. Se alkoi kootusta laukasta ja sisälsi vaativia tehtäviä, kuten laukanvaihtoja, piruetteja sekä siirtymisiä, ja ratsukko tuntui läpäisevän ohjelman ihan kohtalaisesti. Niinpä lähdimme katsomaan ohjelmaa pienemmissä osioissa, jotta ratsastaja sai suorittaa tehtävät ajatuksen kanssa huolella.
   Jatkoimme ohjelman parissa lopputunnin ajan, ja viimeisimpänä pyysin ratsukkoa vielä esittämään ohjelman minulle. Tällä kertaa se sujui jo huomattavasti paremmin kuin aiemmin, ja varsinkin Sparklen takaosan työskentely sekä ratsukon tempo olivat todella kiitettäviä. Loppuverryttelyinä teimme vielä muutamia raviympyröitä, kunnes oli aika lopettaa tältä päivältä. Sparkle oli pärjännyt hienosti, mutta vielä oli paljon läpikäytävää.

05/2017 rukkasen kouluvalmennus
Nähdessäni GP tason ratsun lämmittelevän kentällä pomppasi sydän kurkkuun. En ollut millään tavalla tähän hommaan sopiva. Onneksi Leah ja Sparkle eivät tuntuneet välittävän tasostani vaan enemmänkin haluttin ulkopuolista silmäparia ohjeistamaan. Annoin naurettavan helpot tehtävät ratsukolle. Ensimmäisenä suuria ympyröitä lyhyisiin päätyihin, pitkällä sivulla suunnan vaihto voltilla ja tämä toistettiin ensin käynnissä, sitten ravissa ja lopulta laukassa. Ratsukkoa oli iloa katsella; energinen ruunikko teki kaiken mitä siltä pyydettiin, olihan tämä sille helppoa hommaa. Toistojen myötä orin keskittyminen tuntui kuitenkin herpaantuvan. Annoin seuraavaksi tehtäväksi pohkeenväistöt ravissa, halusin nähdä kuinka kevyesti Sparkle sen suorittaisi. Lennokasta menoa, jossa ei ollut juuri nokankoputtamista. Ruunikko alkoi näyttää selvästi tylsistymisen merkkejä, joten seuraavaksi tehtäväksi otettiin laukanvaihdot. Tämä vaati orilta enemmän keskittymistä, se näytti miettivän jokaista askeltaan tarkasti ja kuunteli ratsastajan apuja hienosti. Viimeisenä pyysin pysähdyksiä, peruutuksia ja siirtymisiä peruutuksesta raviin. Ratsukko toimi hienosti yhdessä, peruutukset menivät pikkuisen vinoon alkuun, mutta suoristuivat toistoilla.